Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När vi bondungar skulle lära oss att dricka pastöriserad mjölk

När man nu lägger ned Gävlemejeriet kan det kanske vara intressant att se på mjölken ur ett historiskt perspektiv. Någon gång 1939-40 – jag var då 7-8 år – konfronterades jag med mjölkens betydelse som ett värdefullt födoämne.

Orsaken var att man hade bestämt att all mjölk skulle pastöriseras. Utan pastörisering fick man inte saluföra den. Den pastöriserade mjölken smakade ju helt annorlunda än vad den "vanliga" komjölken gjorde. Inte minst gällde det att få oss bondungar att dricka den.

Av denna anledning samlades alla skolbarn i gymnastiksalen för att lära sig dricka denna. Det var inga angenäma scener som utspelades vid denna provsmakning. Det både spottades och talades illa om denna "nya" mjölk. Men inget hjälpte utan den pastöriserade mjölken kom för att stanna.

För att betona mjölkens betydelse fick vi sjunga följande visa:

"Och har Du tron på kon så blir Du rustad för ditt värv, får krafter i reserv, båd i muskel och i nerv. Du gråter ej, Du skriker ej men ropar ett hurra, och sen så har du friskbetyget stora A"

Olle Ljungbeck

som deltog i detta drickande men var inte heller förtjust i den nya mjölken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare