Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Näringen ska bli en av Europas mest hållbara stadsdelar

Svar till "Samhällskritiker ZB": På Näringen planerar Gävle kommun en ny stadsdel där 6 000 bostäder, företag och service är tänkt att finnas sida vid sida. Planerna är kopplad till stora infrastruktursatsningar i Gävle genom ett avtal med staten, och på sikt ska Näringen bli en av Europas mest hållbara stadsdelar.

Gävles vattentäkt går genom Näringen och behöver säkras för framtiden. Näringen är dessutom utbyggd på sankmark och påverkas av vattennivåerna i åar och hav, vilket gör att området behöver klimatsäkras.

Olika former av verksamheter och industrier har genom åren bedrivits på Näringen, och det finns olika problem och miljöskulder som vi behöver hantera.

Därför behöver Gävle kommun få mer kunskap om Näringen, och vi har inlett undersökningar som ska visa vilka förutsättningar som finns för stadsomvandlingen.

Vi kommer att beakta säkerhetsaspekter för järnvägstransporter i bostadsområden, även om vi vet att samma gods kommer fortsätta gå i spåret nära bostäder på Gävle Strand och i centrala Uppsala.

I dag finns inga detaljerade planer att ta ställning till. Om vi finner skäl att involvera MSB, Myndigheten för samhällsskydd, så kommer vi att göra det.

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare