Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Naturen gör som den vill så vi måste stänga

Naturen gör som den vill, sa en person till mig häromdagen.

Det finns människor som ägnat sitt liv åt att ta reda på vad naturen vill. Naturen vill ha balans mellan de olika systemen på planeten.

Naturen vill inte ha över 300 ppm koldioxid i atmosfären, nu är det nästan 420 ppm. Det stör balansen mellan värme som kommer in från solen, och värme som ska ut från planeten igen. Det blir alldeles för mycket värme kvar. Det beror på att människor vill elda alldeles för mycket olja och kol. Balansen är störd, och vi vet mycket väl vad det leder till.

Och naturen bryr sig inte om vad människan vill.

Virus, bakterier, insekter har funnits mycket längre än människor på planeten. När vi stör deras balans i naturen genom att ta ner för mycket skog, minskar de vilda djurens livsmiljö, blir det färre vilda djur, och dom som överlever kommer närmare människorna.

Coronaviruset som levt i balans med djuren i skogen, vill fortsätta leva och hittar det nya värddjuret människan.

Och vi måste anpassa oss till vad coronaviruset vill, så vi måste stänga ner vårt samhälle om vi vill överleva på ett värdigt sätt.

För att vi ska kunna överleva i balans med naturens behov av lägre koldioxidutsläpp, måste vi stänga ner olje- och kolförbrukningen.

Coronaviruset har lärt oss att det går att stänga ner om vi vill överleva. Exakt samma sak gäller koldioxidutsläppen, stäng ner dem om vi vill överleva på ett värdigt sätt.

För naturen fortsätter att göra som den vill.

Hälsningar

Kari L-S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare