Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nedläggningen av Gefleortens mejeri är en gigantisk politisk skandal

Nerläggningen av Gefleortens mejeri är inte bara beklaglig utan en gigantisk politisk skandal. Regeringen och alla berörda har insett vad som var på gång men suttit som overksamma åskådare och bevittnat hur våra bönder förgäves slåss för sin överlevnad.

I verkligheten lägger man ner all mjölkproduktion och mejeridrift i länet. Odugligheten och bristen på initiativ i synnerhet hos de socialistiska partierna kan knappt få ett klarare uttryck. Var finns lagstiftningen som kan sätta stopp för tokigheterna?

I det kapitalistiska USA finns lagar som förhindrar monopolbildning som är till skada för samhället. Jag var bosatt i USA under närmare tio år och bevittnade händelserna i aluminiumbranschen när ALCOA fick ett nationellt monopol.

Myndigheterna grep in och tvingade med lagens hjälp ALCOA att delas upp och sälja sitt ägande till ett antal nya bolag. På detta sätt fick marknaden ett antal aktörer och storföretag som Kaiser Alminium och Reynolds Metals. Jag var själv anställd hos Reynold Metals.

Man kan inte upplösa Arla, men myndighterna har möjligheter att agera på ett kraftfullt sätt så att kontrollen över mjölkprodukterna finns kvar där de hör hemma, nämligen i Sverige. Att vi i Sverige inte kan betala ett anständigt pris för våra bönders produkter är rent dravel.

Politiker och representanter måste omgående organisera en motståndsrörelse och sätta press på Arla att sluta med dessa dumheter.

Sveriges bönder har i alla tider klarat av att försörja befolkningen med matprdukter. Detta kan de, det vill de och det har de kompetens att klara av.

Arlas agerande kommer att omvandla våra fina bondgårdar till improduktiva ogräsområden, avsevärt fördyra produkterna som tas in i landet och smutsa ner med långväga transporter. Dessutom blir Sverige kunniga bönder överflödig arbetskraft.

Svält är ett verksamt stridsmedel som vissa länder använder mot isolerade motståndare med liten livsmedelsproduktion. Militärens representanter är säkert medvetna om vad detta innebär för landets försvar.

Andrew Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare