Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nedvärderande att erbjudas tabletter mot prostatacancer

"Lågutbildade får billigare cancervård än högutbildade" är är ett citat från Gefle Dagblads ledarsida 28 juni som Eva Forslund skrev. Visst har hon rätt, jag återknyter till det senare.

Jag fick mitt prostatacancerbesked 2010. Specialistläkaren på Akademiska sa: "Gör du ingenting åt det här så har du en tickande bomb". Jag fick 39 utvändiga strålbehandlingar vilket inte botar cancer, det måste till en kombination av invändig plus utvändig strålning (braky) eller operation.

Jag har sex bekanta som haft prostatacancer, en är avliden av sjukdomen, så jag har sett resultat och biverkningar av alla typer av behandling.

Nu tio år efteråt har PSA-värdena fördubblats. Onkologläkaren har skickat remiss till Universitetssjukhuset i Malmö för eventuell behandling. I remissvaret står bland annat "När vi eftergranskar bilderna som är länkade så ser det ut att vara en riktigt elak cancer som engagerar båda loberna, och även växer bak mot rektum. Således högriskprojekt. Vi har kommit fram till att vi inte vill erbjuda honom salvagebehandling i form av prostatektomi alternativt kryobehandling, då det medför för stora risker."

Trots att det är en aggressiv och långt framskriden högriskcancer som snabbt kan spridas, så vill onkologläkaren i Gävle endast erbjuda mig hormontabletter (bromsmedicin) som patienter med spridd cancer får. Detta ger biverkningar enligt forskare, som muskelsvaghet, kraftlöshet, benskörhet och impotens, och vid långvarigt bruk även leverskador.

Men den kostar inga skattepengar.

Jag påminde min läkare vid onkologen i Gävle om att det finns en mycket effektiv medicin mot prostatacancer. Det visste läkaren om, men sa att den kostar 25 000 kronor i månaden, så den skulle jag inte få.

Där kommer citatet från GD:s ledarsida in i bilden "Lågutbildade får billigare cancervård än högutbildade". Då blir frågan till Socialstyrelsen som är överordnad myndighet i sjukvårdsfrågor: Vilken kategori cancerpatienter har tillgång till dyrare cancervård?

Botande behandling kostar. En prostatacanceroperation har jag hört kostar runt 150 000 kronor.

Vi 40-talister som har arbetat över 40 år, har betalat in stora belopp till sjukvården, då känns det nedvärderande att endast bli erbjuden tabletter. På min fråga till läkaren om jag någon gång kommer att bli friskförklarad, blev svaret nej!

Cancerpatient

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare