Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej, det är inte förbjudet att gå på cykelbana

Jag läser i ett insändarsvar från Gävle kommun där det framgår att kommunen tror att det är förbjudet att gå på cykelbana (vägmärke D4) och det gör mig lite bekymrad.

Det finns inte, och har aldrig funnits, något allmänt förbud att gå på cykelbana. Tvärtom: Trafikförordningen (SFS 1998:1276) påbjuder att gående ska använda cykelbana eller körbana om vägren eller gångbana saknas.

I gamla vägtrafikkungörelsen (SFS 1972:603) fanns en paragraf (134 §) om att gående "skall iakttaga särskild försiktighet när han beträder körbana eller cykelbana" samt "får ej hindra eller störa trafiken genom att onödigtvis uppehålla sig på körbana eller cykelbana", en paragraf som vid revideringen 1986 ströks med motiveringen att innebörden redan täcktes av vägtrafikkungörelsens generella stadganden (till exempel hänsynsparagrafen, 5 §, "Vägtrafikant [...] skall uppträda så, att han ej onödigtvis hindrar eller stör trafiken").

Även om vägtrafikkungörelsen ersattes av trafikförordningen 1999 så finns samma generella stadganden kvar i trafikförordningen (till exempel 2 kap. 1 §: "En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik.").

Förenklat kan man säga att gående hade, och har, väjningsplikt mot fordonstrafik på körbana och cykelbana. Det är också häri skillnaden ligger mellan cykelbana (vägmärke D4) och gemensam gång- och cykelbana (vägmärke D6): På cykelbanan har cykeltrafik företräde, på GC-banan gäller ömsesidig hänsyn.

Anders Norén

trafikplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare