Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ni diskriminerar oss på grund av en religion

För oss känns det som att Skolinspektionen letar efter anledningar till att stänga Nya Kastets skola. Det känns som om Skolinspektionen förhåller sig till spekulationer i att skolan är en muslimsk skola, vilket de inte har bevis på.

Vi började tappa tilltro på det vi har läst om som bland annat värderingar och minoriteters rättigheter när massmedia svartmålar oss och stämplar oss som extremister vilket inte stämmer alls. Vilka fakta har massmedia och andra som skrev om oss att vi får extremistisk eller religiös undervisning? Det känns att allt vi lärde oss om slog i spillror.

Alla måste veta att vi har utvecklat vår läs- och skrivkapacitet på Nya Kastet mer än andra skolor som vi gick. Det finns elever och lärare som har en annan religionstillhörighet än islam.

Ni diskriminerar oss på grund av en religion. Tror ni verkligen att ni gör saken bättre med sådan behandling? Vi barn och lärare i Nya Kastets skola är oroliga. Tänk om något liknande dådet i Nya Zeeland händer? Vem vet det finns säkert galningar här i Sverige som kan reagera och vilka skada oss. Vem tar ansvaret då, ifall det händer någon dumhet mot oss?

Det barnen har lärt sig i skolan om minoriteters rättigheter och värderingar slogs i spillror. Att bli straffade utan att begå ett brott är det som ett fläck på rättvisas ansikte.

Snälla tänk på ert beslut och stäng inte den här skolan för att det är en skola vi är bekväma i.

RM

Svar direkt: GD:s granskningar har kopplat skolan till utpekade radikala islamister

Gefle Dagblad har varit tydliga med att Nya Kastets skola har vetenskaplig inriktning som friskola enligt tillståndet. Ingenstans har tidningen heller påstått att undervisningen är extremistisk eller religiös, däremot har GD skrivit att eleverna huvudsakligen rekryterades via Gävle moské när skolan startade.

Säpo har pekat ut sex personer som tongivande i den radikala islamistiska miljön i Sverige. Enligt Gefle Dagblads granskningar har hälften av dem haft kopplingar till Nya Kastets skola. Det gäller skolans medgrundare Abdel Nasser el Nadi, Gävleimamen Abo Raad samt en tidigare anställd på skolan.

Skolinspektionen anser att den nye ägaren av skolan är olämplig för att han ingått ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren som i sin tur bedöms ha en koppling till extrema miljöer. Detta har överklagats.

Katarina Ekspong

chefredaktör

Gefle Dagblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare