Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nog är väl våra äldre värda en bra vård

I Aftonbladet fanns häromveckan en artikel där professor Yngve Gustafsson hävdade att tusen äldre har dött i onödan nu under den pågående coronapandemin. Jag är benägen att tro att han tyvärr har rätt.

Aldrig har väl sjukvården varit så dålig som den är i detta fall. Nästan hälften av dom som har dött är äldre boende på äldreboenden. Man vill inte flytta på dom sjuka äldre till sjukhus på grund av att dom är så svaga, men dom har inte heller fått träffa någon läkare utan konsultationen har gått via telefon. Dom flesta dödsfallen har skett i Stockholmsområdet, där byggde man upp ett militärsjukhus men dom hade inte en enda patient. Man har enligt YG gett de gamla morfin och midazolam i stället för syrgas, näringsdropp och blodförtunnande, detta har ju gjort att dom äldre har haft svårt att andas.

Socialstyrelsen har inte samma åsikt om vården som YG, medans många inom vården ger honom rätt, både läkare och sjuksystrar. Folkhälsomyndigheten hävdar att socialstyrelsen skrivit luddiga direktiv hur vården ska bedrivas. Man har flera gånger läst och hört på radio och tv att man trots att det fanns smitta på äldreboenden så har man tagit in nya patienter. Många anhöriga hävdar att deras äldre fått dö utan vård. Det är skrämmande.

Nog är väl våra äldre värda en bra vård även om det är i livets slutskede? Vi får väl se vad den utredning som har tillsats med anledning av coronan kommer fram till, har de ansvariga på socialstyrelsen handlat fel så bör ju ministern avgå.

Fingal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare