Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu blir det svårt att uppmuntra barnen till goda matvanor

Merparten av alla småbarn i Sverige äter många av sina måltider i förskolan. Detta ger oss pedagoger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Vi uppmuntra till eget utforskande av smaker, dofter, färger, konsistenser, nya livsmedel och olika matkulturer.

Men sedan Gävle kommun bestämt att minska den pedagogiska måltiden till endast en person per dag så blir det nu svårt att uppmuntra barnen till goda vanor. Detta handlar inte om att vi bör äta pedagogisk måltid utan att vi bör få äta tillsammans med barnen. Men vi är inte betrodda att äta vår egen medhavda matlåda tillsammans med barnen då de skulle kunna få i sig av vår mat.

Vi är tillräckligt kompetenta att se till att de barnen som har specialkost att de får i sig rätt mat och att de inte tar av sin bordsgrannes mat eller får av sin givmilda kompis. Så nu ska vi sitta med och vara goda förebilder utan att äta.

Vi på förskolan arbetar faktiskt med att dagligen ge barnen möjlighet att känna matglädje och ge barnen bra matvanor, vi vill att barnen ska våga prova ny saker och ha en sund inställning till mat. Så hur ska vi nu kunna vara bra förebilder och arbeta med detta nu när vi endast får sitta med vid lunchen?

Vi gör skillnad!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare