Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu borde det gå att förbjuda rökning på balkonger

Annons

Har en fråga till Gavlegårdarna: 2017 svarade ni i en insändare att ni behöver ha lagen bakom er för att kunna ha ett förbud för rökning på balkong.

I år kommer den lagen om att man inte får röka på uteserveringar, lekplatser med mera. Sverige har ett mål om att vara rökfritt 2025. Borde inte ni bidra med det då?

Att inte kunna vädra tvätt eller ha öppet på varma dagar för att ens granne röker på balkongen är inte det roligaste. Att man tvingas utsättas för gifterna i röken är inte hälsosamt.

Vill man så gärna vara en rökare så får de ta en promenad under tiden, eller helt enkelt sluta.

Undrar även hur det blir med lagen då ni har lekplatser utanför många av era hyreshus, om man då har en balkong någon meter därifrån borde lagen även gälla där.

Hyresgäst

Svar direkt: Lagen omfattar inte lägenheter, balkonger och uteplatser

Hej! Det stämmer att Sverige tar fler och fler steg mot att vara rökfritt år 2025. Den nya lagen gällande rökförbud på allmänna platser är ett av dem. Från och med den 1 juli är det förbjudet att röka exempelvis på lekplatser samt vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde.

Enligt lagen har Gavlegårdarna som fastighetsägare ett ansvar för att rökförbudet upprätthålls. Det betyder bland annat att vi genom skyltning ska ge en tydlig information om förbudet, men också att vi ska plocka bort de askkoppar som i dag finns på allmänna platser. Det här jobbet pågår just nu ute i samtliga bostadsområden.

Lagen anger dock inte exakt hur stort område runt en lekplats eller entré som omfattas av förbudet, men det går att utläsa att det handlar om åtminstone ett par meter. Som fastighetsägare kan vi informera och säga till en person som bryter mot rökförbudet, men vi har däremot ingen laglig rätt att avlägsna någon från platsen.

Trots de skärpta kraven omfattar den nya lagen inte lägenheter, balkonger och uteplatser. Gavlegårdarna hade gärna sett att lagen gett en fastighetsägare möjlighet att ta beslut om rökfria fastigheter – vi hade på så sätt kunnat erbjuda våra hyresgäster det alternativet. Men då besluten fattas politiskt kan du med fördel kontakta våra riksdagspolitiker med dina synpunkter kring en skarpare lagstiftning.

Även om det i dagsläget är tillåtet att röka på sin balkong eller uteplats är det förstås viktigt att ta hänsyn till sina grannar. Upplever du att det finns ett problem gällande rökning där du bor, prata med din granne så kanske ni kan hitta en lösning som fungerar för alla.

Hälsningar

Ann-Sofie Thornberg

avdelningschef boende Gavlegårdarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare