Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu finns chansen att göra något bra av Rörbergs flygplats

Replik till Torbjörn Edlund: Jag läser alla insändare gällande Rörbergs flygplats mycket noga. Därför bemötte jag Torbjörn Edlunds insändare.

Om jag var saklig i den insändaren tycker jag att läsaren ska få avgöra. Frågan löd: Varför ska Gävle kommun ensam bekosta flygplatsen? På det svarade jag att man ska göra en kostnadsfördelning mellan regionen och alla kommuner.

Patienterna i ambulansflyget kommer ju från alla kommuner. Regionens patienter är de som behöver den mest. Men det finns många fler som servar oss samhällsmedborgare. Jag exemplifierade det i min föregående inlaga. Jag exemplifierade dessutom vad en flygplats kan innebära när det gäller företags etablering.

Inte en remissinstans i den så kallade utredningen år 2016 uttalade sig positivt till en nedläggning. Tvärtom, alla motsatte sig det. Endast två av tre alternativ utreddes. Med två konstruerade inlägg så slutade det ändock med ett beslut om att lägga ned verksamheten I Gävle flygplats AB och göra om flygplatsen till en icke instrumentflygplats. Så det beslut som fanns var inte ett total nedläggning.

Bakom dessa beslut låg en möjlighet att sälja hela platsen till en stor aktör i internetvärlden.

Nu har detta gått om intet. Microsoft har agerat snabbare än Facebook och lagt beslag på det mesta av elenergi och eleffekt och arealer. Då har Facebook dragit sig ur och det kommer inte någon annan aktör heller. Att nu sälja mark som ligger helt fel strategiskt till vilken verksamhet som helst vore ett svek mot människorna i Gävleborg. Samhällsnyttan måste få väga tyngre.

Försvarsmakten fick inte chansen 2016. Nu har man utrett det hela. Man motsätter sig detaljplanen som skulle utplåna flygplatsen. Nu är det enkelt för kommunen att backa. Att nu fortsätta med heliport, ny räddningsstation mm är bara slöseri med pengar. Nu finns möjligheten att spara pengar.

Nu finns chansen att göra något bra av flygplatsen. Fram till nu har vi flygoperatörer inte fått vara med i matchen. Tills nu har vi jobbat mot en nedläggning. Nu vill vi jobba för en framtid med flygplatsen. I vilka former är det dags att diskutera. Vi kommer nu att jobba med de positiva lösningarna för flygplatsen.

Varje inslag på vår hemsida är undertecknad av respektive skribent men vi kommer också att lägga in våra namn på första sidan. Över 2 000 personer har ansett den serös nog att underteckna vårt upprop om att stoppa nedläggningen.

Anders Hellström

beredskapgavleborg.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare