Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu gäller det att arbeta fram planer för att hantera översvämningar efter skyfall

Den 21 september 2012 beslutade byggnads- och miljönämnden att överlämna detaljplanen i ärendet om bebyggelse av Klockgjutarparken utan ändring till kommunfullmäktige för antagande.

Märkligt kan tyckas då det fanns 34 yttranden varav de flesta mot, men folket utgör förmodligen en besvärlig och obehaglig massa utan inflytande. En som yttrat sig tyckte att byggnads- och miljönämnden inte hade kompetens att avgöra huruvida det skulle byggas i en park eller inte.

Själv bistod jag opinionen kontinuerligt med insändare från maj 2012 till det att parken ödelades. Insändarna vändes i första hand till vädjande om bevarandet av miljön, men naturligtvis fanns också ekosystemtjänsterna med i försöken att övertyga den politiska majoriteten.

Den stora översvämningen i Malmö augusti 2014 blev ett av många ekologiska argument för jämförelse i försöken att försvara Gävles parker. Men detta skedde i den tid då stadsförtätningar var enda tillgängliga alternativ att hantera att vi blir fler invånare. Så många som möjligt på minsta möjliga yta.

I och med accentueringen av klimathotet kommer inställningen till parkers betydelse i städer att förändras. Radioprogrammet Klotet belyste frågan 4 december och konstaterade: "Få kommuner har en färdig plan för hur skyfall ska hanteras för att undvika översvämningar, det trots att prognoserna visar att antalet mycket kraftiga regn kommer att öka till följd av förändrat klimat".

SMHI:s professor Erik Kjellberg upplyste om att extrema regn i dag är statistiskt vanliga vart 20:e år men kommer att inträffa vart femte år i framtiden. Det belystes också hur stadsdelen Augustenborg i Malmö klimatanpassats medelst blågrön restaurering. Sent ska syndarn vakna. Det framkom också att endast en av tio kommuner har en skyfallsplan.

Klockgjutarparken stoppar inte ensam ett skyfall, men kunde utgjort ett av många filter. Nu gäller för kommunens tjänstemän att förpassa förtätningsplanerna till papperskorgen, och i stället jobba fram en översvämningsplan, något som kommer att kräva utökning av parkytorna, inte förtätningar med betongklumpar i parkerna.

Men man vet aldrig, framdeles ställer jag mina förhoppningar till Carl von Linnés visdom: "Galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig olika resultat. Om du vill se andra resultat, gör inte samma sak."

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare