Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Numera är det en barnlek att plantera skog

1947 skulle vi åka på skolresa, vi var tolv år då. För att få pengar till resan så kom vår lärare på att vi skulle plantera skogsplantor.

Han frågade en skogsägare, och han hade en utäga som skulle planteras. Det var en åker som låg ensam i skogen. Han ordnade med hackor och spadar och visade oss att vi skulle ta bort gräsroten först. Det var jobbigast. Sedan att plantera var inga problem.

Nu är det mycket lättare med att plantera. Det körs upp fåror med maskiner. Är det torra marker planterar man i gropen, är det våta marker planterar man på tiltan.

I våras tog jag bilen och besökte platsen där vi planterade. Nu var det bara stubbarna kvar, området var slutavverkat och stubbarna hade en diameter på 50–65 centimeter.

Nu finns det planteringsrör så nu är det en barnlek att plantera. Har själv ett sådant. Bara att trampa på en pedal och släppa plantan i röret och trampa till runt plantan. Klart. Nästa.

Slutklämmen är ordspråket: Den som inte vill arbeta ska ej heller äta.

85-årig Järbobo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare