Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: På bara några dagar utplånades ett helt revir

De flesta av oss är införstådda med begreppet ”katt och råtta-lek”, men i och med starten av licensjakt på̊ varg 2021 den 2 januari så känns det nu i dagarna mer aktuellt att börja prata om ”jägares lek med varg”.

Inför licensjakten på varg 2021 har 2 500 jägare från hela Sverige och 140 från utlandet anmält sig till Naturvårdsverket för att delta i en jakt på från början 24 vargar. Skulle man som jägarna själva ibland definierar sitt fritidsintresse, betrakta det som sport så måste väl alla hålla med om att detta inte alls skulle vara jämna lag. I sportens värld skulle rubrikerna kunna bli ”utklassning”, ”kross”, ”förnedring”. Det skulle även kunna dömas ut som totalt osportsligt.

Under dag två på årets licensjakt sköts samtliga sex vargar som tilldelats inom Andåreviret i Gävleborg inom loppet av bara en timme. Samma kväll kontaktade Jägareförbundet och skogsbolaget länsstyrelsen och begärde att fler vargar skulle få skjutas inom reviret. Det fanns ju vargar kvar, och de ville ha det tömt. Detta bifölls morgonen därpå, och ytterligare fyra vargar fick skjutas. Även dessa var skjutna redan på licensjaktens femte dag.

Låt oss då fundera på hur lång tid det tar för två vargar, en hona och hane att först lämna sina flockar och vandra så att de möts. Sen ska de hitta en lämplig plats för ett eget revir, etablera sig där, få valpar och bilda en egen flock. Vi pratar om år, många vargar gör det aldrig ens under hela sin livstid.

Men på bara några dagar hade jakten mer eller mindre utplånat ett helt revir. Och det är inte över med det. Jägareförbundet och Stora har även efter detta lämnat in ytterligare krav på att få skjuta varg där. De påstår att det ännu är varg kvar inom reviret.

Så kom inte och säg att jägarkåren spelar rysk roulett med vår starkt utrotningshotade vargstam.

Och för de av er som innan inte var bekanta med uttrycket katt och råtta-lek så betyder det nyckfull behandling av någon som är i underläge.

Maria Ljung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare