Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: På er hemsida finns ingen redovisning av investeringsutgifterna

Kommentar till Gästrike Vattens svar på min insändare om kraftigt höjda VA-avgifter i Gävle: Tack för svaret Anneli Westin. Men varför svarade du inte på mina två enkla frågor?

Du hänvisar i stället till er hemsida. Men där finns ingen redovisning av de beräknade investeringsutgifterna. Bara tabeller med de nya VA-avgifterna. Jag har också läst protokollet från Gävle kommunfullmäktiges beslut om att höja VA-avgifterna. Där finns inte heller någon redovisning av de beräknade investeringsutgifterna.

Så frågan är: Finns det över huvud taget någon beräkning av investeringsutgifterna, som grund för avgiftshöjningarna?

Nästa fråga är: Hur kan kommunfullmäktige (KF) fatta beslut om kraftiga avgiftshöjningar utan något beräkningsunderlag?

Dessutom skrivs i KF:s beslutsunderlag bland annat: ”Det finns ett visst utrymme att avsätta medel för planerade investeringar enligt lagen om allmänna vattentjänster, LAV.”

Detta kräver dock att det finns en fastställd investeringsplan, att avsättningen avser en bestämd åtgärd, att de beräknade kostnaderna för den redovisas, att det framgår när de avsatta medlen är avsedda att tas i anspråk samt att planen innehåller de upplysningar som i övrigt behövs för att bedöma behovet av avsättningens storlek.

Jag kan inte hitta någon sådan information heller. Avgifts- och skattehöjningar i Gävle görs, enligt gammal tradition, helt godtyckligt och utan några som helst beräkningsunderlag. Se bara på skattehöjningen med 75 öre 2014. Varje år efter höjningen har kommunen redovisat ett överskott, som överstiger de ökade skatteintäkterna. Trots den kommunala självkostnadsprincipen.

Scientiae fundamento

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare