Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pensionssystemet bygger ju i grunden på att vi skjuter upp inkomst

Svar till Janne Olsson GD 4/8

Under mitt långa, mångåriga yrkesverksamma liv avsattes kontinuerligt pengar till den allmänna pensionen och till min tjänstepension. Dessutom sparade jag en liten summa varje månad i en privat pensionsförsäkring. 

Istället för att jag fick pengarna - hårt beskattade - direkt i handen för omedelbar konsumtion, fonderades de för ett senare uttag. Det är detta jag kallar uppskjuten inkomst. Och det är pengar som jag själv arbetat ihop. Ofrivilligt, förutom den privata pensionsförsäkringen (betalades med beskattade medel, ett visst avdrag vid deklarerad inkomst beviljades för att uppmuntra privat sparande), avstått ifrån för senare bruk. 

Om jag vore en tärande person, och om det vore risk för att pengarna inte skulle räcka för mitt och andra seniorers uppehälle, skulle inte pensionsfonderna, som är avkastningsgenererande, vara så stinna och svälla över alla bräddar.

Och så stinna har de varit att Göran Persson under sin tid, han är inte ensam om att ha varit där och ”nallat”, kunde plocka ut flera hundratals miljoner till annat än pensioner. Utan att det blev Ebberöds bank. Pengar som borde ha satts tillbaka. 

Olsson glömmer en viktig faktor: den ekonomiska tillväxten. Man skall inte enögt fokusera på hur många sysselsatta eller hur många pensionärer eller åldringar ett land har. Inte sällan ojas det ju över en ”åldrande befolkning” som om det vore en belastning och inte ett kunskapskapital att vårda. Man måste studera den ekonomiska tillväxten i ett land - och göra det långsiktigt. 

Vi fyrtiotalister har all anledning vara stolta över vårt bidrag till detta lands blomstrande ekonomi. Och borde kunna få njuta vårt välförtjänta otium utan att anses tärande och beroende av dem som idag lönearbetar. (Att andelen ”fattigpensionärer”, varav många är kvinnor som arbetat hela livet, trots en ”feministisk” regering växer är en stor skam.) 

Ställ inte grupp mot grupp, Olsson. Det gynnar bara makten. 

Olsson glömmer en annan mycket viktig sak: alla dem som kommit till vårt land och inte betalat in ett öre till självfinansierande system - men likafullt kan mottaga pengar från dem. Ett uttag som strider mot den ”heliga” princip som Löfven med sin socialdemokratiska tankefigur brukar åberopa: Gör din plikt - kräv din rätt.

Pensionssystemet bygger ju i grunden på att vi skjuter upp inkomst. Men om man ingen inkomst har att skjuta upp, då måste andra stå för fiolerna. De inkommande, icke-förvärvsarbetande blir ofrånkomligt en belastning och en kostnad. När de kräver sin rätt, utan att först ha gjort sin plikt. Svårare än så är det inte. En konsekvens av att vi ”öppnat våra hjärtan”.

Olssons bild är inte helhetsbilden. Den gagnar makten som vill att vi behåller vårt försämrade pensionssystem. Och att du, Olsson jobbar, tills du stupar. 

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare