Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Plocka svamp utan kemikalier

Det är tid för bär-och svampplockning ute i vår fina natur. Men tänk efter en extra gång innan du uppdaterar din frilufts- och sportgarderob. Plaggen innehåller ofta kemikalier som rimmar illa med ett liv ute i det fria.

I din nya vattenavvisande jacka har en mängd kemikalier använts för att ge plaggets dess funktioner. Dessa ämnen kan inte brytas ner. Istället blir de kvar i naturen där de påverkar djur och miljö. Kemikalielagstiftningen går långsamt och hinner inte riktigt med i utvecklingen för att kunna begränsa kemikalieanvändningen i den takt som är önskvärd. När ett ämne förbjuds eller begränsas ersätts de snabbt med ett nytt med liknande egenskaper, vilket inte leder till att problemet försvinner.

Använd därför din makt som konsument för att påverka utbudet. Fråga i butiken vad ditt plagg behandlats med och välj bort kläder med skadliga kemikalier. På så sätt uppmärksammar du klädtillverkarna på att du vill se en förändring. Ta ditt ansvar som konsument och gör skillnad, för inte vill du väl förstöra naturen som du vistas i?

Fru Kantarell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare