Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker är helt vanliga människor som i brist på kunskaper måste anlita rådgivare och konsulter

Alla politiska partier har förslag om hur vårt samhälle ska se ut efter pandemin och i en del fall visas öppet att de fått kalla fötter av det som nu händer. Gamla beslut har visat sig vara alldeles åt helsike men precis som Kina och Donald Trump skyller de på andra, själva har de sannerligen inte gjort några fel.

Men vad beror det egentligen på att vårt samhälle visat sig vara dåligt rustat för en pandemi? Den största orsaken är att vårt så kallade välfärdssamhälle inte skapats för invånarnas bästa utan för det politiska maktsystemets överlevnad. Följden har blivit att ansvar har lagts ut på vår enorma byråkrati vilket gjort att beslutsfattarna inte kan ställas till svars när någonting blivit helt fel.

Förblindade av ekonomisk tillväxt har de rättmätiga ägarna till allt i vårt land, nämligen invånarna, övergått till att bli kunder i de verksamheter de genom sina skattepengar äger. För att ytterligare komplicera det hela har ägodelar i form av tidigare statligt ägda företag sålts ut till privata aktörer.

Allt detta har skett utan svenska folkets medgivande och det måste ses som trolöshet mot huvudman. Det har snålats med det som rätteligen är invånarnas pengar men i dessa tider kan hundratals miljarder plockas fram för företagens överlevnad.

När krisen är över kommer nästa kris för företagen, ett stort antal människor kommer att ha försämrad ekonomi och därmed mindre köpkraft. Företagen ses med andra ord som viktigare än invånarna vilket bör få människor att börja tänka.

Våra politiska företrädare är helt vanliga människor som i brist på de kunskaper som krävs i ett högteknologiskt samhälle måste ta hjälp av rådgivare och konsulter.

Det är ingen väl bevarad hemlighet att rådgivare varit och är av storföretagen handplockade lobbyister, i många fall före detta politiker med vad som kallas ett nätverk. Det hela är så korrupt det kan bli men det tycks inte våra politiker fatta.

De skandaler där vänskapskorruption dragits fram i ljuset är tyvärr bara toppen av ett isberg, det skydd invånarna hade i form av ett tjänstemannaansvar togs bort för snart 40 år sedan.

Ett krav är därför att tjänstemannaansvaret återinförs för att stämma i bäcken i stället för en brusande å. Olof Palme yttrade en gång för länge sedan att beslut fattade i demokratisk ordning ställde till mycket elände och han hade alldeles rätt. De har nämligen ingenting med demokrati att göra utan majoritetsbeslut visar i stället vem som bestämmer.

Med de många oheliga allianser som i dag styr både vårt land, kommuner och landsting/regioner ser vi ytterligare ett bevis på det politiska maktsystemets akilleshäl eftersom det uppstår slitningar även inom partierna.

Det här beror på att partierna framöver inte kan lova invånarna guld och gröna skogar, de tvingas uppvisa förändringar i sina beslut som visar att invånarna är viktigast för landets överlevnad, inte storföretagen.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare