Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politikers verklighet långt från vanliga människors?

För ett antal år sedan hörde jag talas om en undersökning som gjorts bland studenter på ett universitet i Sverige under 1960-talet. Man frågade ett antal studenter hur många rum och kök de trodde att svenska barnfamiljer hade i medeltal.

Det visade sig att studenter som kom från mer välbärgade familjer trodde att de flesta barnfamiljer hade minst 4-5 rum och kök medan de studenter som kom från mindre välbärgade familjer trodde att de flesta hade 1-2 rum och kök. Studenterna från mindre välbärgade familjer hade rätt. Anledningen att studenter från mer välbärgade familjer trodde att familjer hade fler rum än verkligheten, antog man från forskarnas sida, berodde på att det var det normala för dom. Det var så deras egen verklighet såg ut. 

Frågan är om politiker i dag kan liknas vid studenterna från de mer välbärgade familjerna, när det gäller den ekonomiska situationen för svenskar i stort. Vet politiker hur människor i Sverige har det ekonomiskt? Eller är deras egen verklighet allt för långt ifrån det.

Vilka konsekvenser får det i sådana fall?

LL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare