Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Problemet är att tekniken för torium inte är utvecklad än

Annons

Det finns en oro i landet beträffande tillgången av el. Verkligheten visar dock att det finns ett elöverskott och att Sverige i dag är nettoexportör av el till andra länder. Problemet för närvarande med el är att stamnätsledningarna inte räcker till.

Enligt Patrik Öhlund, vd för Vattenfalls dotterbolag Node Pole som arbetar med etableringen, kommer elöverskottet att bestå även om tio år, trots byggen av nya datahallar och elektrifieringen av fordonssektorn. Enligt Öhlund är här vindkraft en viktig faktor!

Anders Karlsson menar i sin insändare att Naturskyddsföreningens oro för kärnkraften kan lösas med en satsning på fjärde generationens reaktorer som bygger på torium som bränsle i stället för gamla uranreaktorer.

Problemet med toriumreaktorerna är att den tekniken är ännu inte utvecklad för produktion utan hör kanske framtiden till. Då forskningen menar att vi har endast tio år på oss för att förhindra allvarliga klimatförändringar kan vi inte vänta på fjärde generationens reaktorer.

En satsning på dagens uranreaktorer är inte heller en framkomlig väg. Det tar 10-15 år att bygga sådana. Då återstår endast för att rädda klimatet energibesparing och satsning på klimatsmarta lösningar som sol-, vind- och vågenergi.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare