Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Problemet är de vuxna och barn som inte kan se att GD/GIF enbart är en skojig helg

Annons

Hej och tack till alla ni som har tyckt till om GD/GIF-olympiaden. Tillsammans beskriver ni verkligheten med både positiva och negativa inslag. Undertecknad har upplevt några GD/GIF som en i organisationsgruppen.

Ja, jag har faktiskt varit med alla år som GD/GIF har funnits – 42 GD/GIF! Jag har sett hur denna idé som Erik Proos och Bengt Bohman kom fram med vintern 1978-79 har blivit till en årlig fest och att idén om en friidrottsfest för alla ungdomar – inte bara för de duktiga – lever vidare.

Det finns många saker att ta upp och fundera kring. GD/GIF är ett unikt arrangemang som inte har någon jämbördig motsvarighet här i Sverige. Jag har valt att inte komma med rättelser eller bemöta enskilda citat. Det leder inte framåt och det tjänar ingen på. Det här handlar om hur klasser och alla elever ska ha det bra och tryggt, samtidigt som de kämpar för sin klass.

För låt mig vara tydlig här: Det viktigaste momentet är klasstävlingen och den kan bara vinnas av en klass med högt deltagande och stor sammanhållning. GD/GIF är ju frivillig och man ska bara delta om man vill.

Jag får ofta frågan när jag informerar i skolorna: ”Måste man springa terräng?” med flera frågor. Svaret bli alltid: ”Nej. Ingen måste någonting!” Men vill man vinna GD/GIF bör nästan alla vara med och då blir det allas ansvar att klassklimatet blir inbjudande så att man vågar vara med även om kulan landar farligt nära tårna...

Så långt tror jag att vi alla är överens. Men problemet uppstår med de barn och vuxna som inte kan se att GD/GIF enbart är en skojig helg. De som tar med sig sin negativa attityd och sitt översittarbeteende in på vår arena. Jag har jobbat 30 år som lärare och jag vet att problemet inte är GD/GIF utan att det är skol- och individfaktorer som spelar in.

Men trots att GD/GIF ”bara” är en friidrottstävling för skolklasser så är det inte bra om barn känner sig utpekade och nedtryckta. Där har Madde helt rätt. Samtidigt bygger ju all idrott på att man utvecklas och blir bättre, något som blir svårt om man tar bort resultaten. Där har Catarina med flera en poäng.

Poäng, ja... Där har vi kanske en lösning. Vad sägs om följande idé?

GD/GIF har ju ett poängsystem där vissa resultatnivåer ger två resp tre poäng. Bygg ut det systemet ”nedåt” så vi får en fyragradig skala där nya två poäng blir betydligt enklare att nå. Fler kan lyckas nå sitt mål i form av en bonuspoäng. Samtidigt kan man (oavsett om man når bonuspoäng eller inte) markera att man inte vill redovisa sina resultat offentligt. (Ungefär så gör vi redan för barn med skyddad identitet).

Det här är just nu bara spontana tankar och det behövs mer input från människor som brinner för GD/GIF. Därför dristar jag mig att bjuda in samtliga insändarskribenter i detta ämne till en träff där ni kan tycka till om GD/GIF. Det finns ju fler saker att diskutera, tex invigningen som i år ägde rum på fredagen.

Vår träff kommer att ske i september, då vi utvärderar årets samtliga arrangemang.

Och åter – Tack till alla er som har engagerat er i denna fråga. GD har mina kontaktuppgifter.

För Gefle IF Friidrott

Mats Åkerlind

hedersledamot

Mer läsning: Insändare: Låt GD/GIF vara resultatfritt!

Insändare: GD/GIF handlar om gemenskap där alla resultat är värdefulla

Insändare: Låt resultaten vara kvar i GD/GIF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons