Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Reformera valsystemet och inför majoritetsval till riksdagen

I riksdagen finns tre partier (S, M och SD) med ett betydande stöd hos svenska folket, men ändå är det några småpartier som dikterar villkoren. Det är orimligt att småpartier med stöd av några procent av väljarna har ett avgörande inflytande över svensk politik. Extremistpartierna V, MP och C - som alla har mer än 90 procent av väljarna emot sig - ligger bakom den aktuella regeringskrisen. De ställer krav att få igenom olika förslag för att stödja statsministern, trots att en förkrossade majoritet av svenska folket i valet 2018 sa "Nej, vi vill inte ha den där politiken".

Många svenskar brukar ha synpunkter på valsystemet i USA, men de flesta av dem ser inte bristerna i det svenska. Valsystemet måste reformeras. Det finns olika sätt att minimera småpartiernas inflytande, till exempel att ta bort utjämningsmandaten  eller höja spärren till riksdagen. Men det bästa vore nog att göra som i Storbritannien, välja ledamöter genom majoritetsval i enmansvalkretsar. Det skulle effektivt utesluta partier med svagt stöd från inflytande. Dessutom skulle vi få stabilare regeringar.

Samtidigt bör man skära ner på antalet heltidspolitiker. Att vara riksdagsledamot ska inte vara ett heltidsjobb. Riksdagen kan samlas två gånger per år, vår och höst, då budget och andra viktiga frågor avgörs. Resten av året kan de ha ett riktigt jobb, som vi andra. Det innebär en besparing - på löner, bostäder med mera – för skattebetalarna och politikerna blir kvar i verkligheten och håller koll vad som sker där.

Rammakaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare