Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Resor till solen för psoriasispatienter är inte prisvärt

Angående artikeln om att Region Gävleborg inte stödjer klimatbehandling, det vill säga resor till solen, för psoriasispatienter: Jag har själv psoriasis och har två gånger haft förmånen att åka på klimatbehandling genom en personalstiftelse.

Erfarenheten är positiv men jag tycker ändå att landstinget gör rätt som inte använder skattemedel till detta. Det är helt enkelt inte prisvärt. Naturligtvis får individen en förbättring i huden för en tid, samt har bra förutsättningar att komma igång med sundare vanor genom träningspass och teori.

Dock är det en dyr lösning då landstingspatienter har hela resan och vistelsen betald, inklusive helpension. Den långvariga effekten är tveksam då några av de jag träffade båda tillfällena varken hade minskat sin övervikt eller slutat röka efter deras tidigare vistelser. De var där endast för sol.

Majoriteten av landstingsdeltagarna var mycket seriösa men tyvärr fanns fall där individer inte verkande kunna hantera tre veckors vistelse på en turistort under eget ansvar. Med dålig närvaro på dagarna som följd.

För de patienter som kräver nästa steg i behandlingstrappan, det vill säga medicinering, så är klimatbehandling passerat och inte alls aktuellt. Patenten börjar gå ut på medicinerna så kostnaderna går ner, vilket måste medföra att fler kan medicineras och därigenom må bättre.

Jag registrerade dock en horribel kommentar när någon var tveksam till medicinering för att kunna få åka på klimatbehandling igen om två år. Återigen, landstinget agerar rätt.

Dalmatinern

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare