Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Respektera förbudet att promenera i skidspåren

Svar till Kristina L: Insändare: Halva skidspåret var förstört av promenerande och deras hundar (gd.se)

Att åka skidor är en fantastisk upplevelse och det är roligt att se när skidspåren fylls med entusiastiska skidåkare när väl snön kommer. Skidsäsongen är kort och det gäller att ta till vara på de få veckor som erbjuder skidåkning.

Under vintersäsongen när det är det inte tillåtet att gå i Gävle kommuns motionsspår som har skidspår, det gäller även den "platta pistade" delen bredvid själva spåret. Detta är enligt Gävles lokala ordningsföreskrifter.

Att bara en person går i spåret förstör inte bara för dem som vill åka utan även arbetet som spårläggarna har utfört. Djupa spår efter fötter eller fyrhjulingar eller liknande kräver mer arbete och mer snö för att fixa till. Ju mer av den understa snön som måste fixas till så kommer luft och vatten ner som gör att snön luckras upp och smälter snabbare i mildväder. Så att gå i spåren förstör inte bara på kort sikt utan kan påverka längden på skidsäsongen som ändå i dessa trakter är kort. Håligheter kan också medföra en skaderisk för skidåkare som kommer i hög fart.

Under vintern hänvisar vi gående till kommunens cykelvägar eller natur- och parkområden där det plogas och sandas, exempelvis Boulognern, Kungsbäcks motionsspår, Valls Hage och tvåkilometersspåret i Hemlingby med flera.

Just nu är det många som rör sig i kommunens friluftsområden, både vana och ovana friluftsutövare. I år ser vi att fler går i skidspåren än tidigare år och det handlar i många fall om okunskap och fler behöver få information om vad som gäller i skidspår.

På Gavlehov och Hemlingby är det uppsatt skyltar om det inte är tillåtet att gå i motionsspåren. Vi hoppas att dessa respekteras så att alla skidåkande barn, ungdomar, vuxna och seniorer kan få njuta av skidsäsongen och att övriga är välkomna i vår när motionsspåren öppnas upp igen för promenader i vårsol och med fågelkvitter. Till dess får vi som går vända oss till andra områden där promenader är möjligt och tillåtet.

Livsmiljö Gävle

Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare