Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Riskera inte vårt dricksvatten

En fråga till Daniel Olson, S, angående beslutet om att ansöka om dispens för vattenskyddet (SVT Gävleborg 4 maj): Är du beredd att inte bara stå som ansvarig, utan dessutom driva på ett beslut som resulterar i att en transformatorstation med hundratusentals liter olja läggs rakt ovanpå en stor dricksvattentäkt?

Tillgången till rent vatten ses av FN som en grundläggande mänsklig rättighet. I regeringens rapport om de globala målen från 2017 lyfts behovet av att öka skyddet av våra grundvattenresurser. Samtidigt har Gävleområdet redan Sveriges mest förorenade dricksvatten.

Den torra sommaren 2018 blev för många en vändpunkt i att se hur sårbart vårt samhälle kan vara och en föraning om hur framtiden i klimatförändringarnas väg kan se ut, och här hos oss står det klart att fler kan behöva dela på det kommunala vattnet när privata brunnar sinar.

En enda procent av vattnet på jorden är tillgängligt som färskvatten. Det vattnet är också samma vatten som funnits genom alla tider, och det enda vatten vi har idag och för framtiden. Samtidigt vill ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden i Gävle gå emot sina egna miljömål och tumma på regelverken som finns till för att skydda och säkra den livsviktiga resurs som dricksvatten är.

Sofia Lindström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare