Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Riv partimurarna och samråd med professionen för att rädda sjukvården

Annons

Det händer ideligen, detta att Region Gävleborg omtalas vara sist eller sämst i landet. Det politiska styret har varit samma under tre tidigare valperioder och väljarna har sett till att det nu fortsätter en fjärde.

De förtroendevalda ledarnas överlägset främsta uppgift är att ha ansvar för alla medborgares rätt till sjukvård. Under tre tidigare fyraårsperioder och en nu påbörjad fjärde har det upprepat framkommit och påtalats, att de över 6 000 anställda aldrig sett ledarna ute i vårdverksamheten.

Att de finns demonstreras genom att de håller sig väl med pressfotografer när tillfälle ges. Ledarna vet alltså ingenting om de anställda och deras arbetsförhållanden.

Om patienten vet de naturligtvis heller ingenting, fastän man i många omgångar rest till Amerika för att försöka förstå. Inget som helst resultat av detta har framkommit.

Ledarnas totala avsaknad av engagemang och förståelse för vårdverksamhetens villkor under hela denna långa period har ju orsakat att hundratals efter hundratals duktiga sjukvårdsarbetare lämnat regionen eftersom de inte känner sig betraktade som medarbetare här. Ledarna har ingen kontakt med dem.

Det tragiska är, att ledarna efter alla år inte har förmågan att förstå, att det är deras veliga eller avsaknad av personalpolitik, som försatt regionen i en desperat situation. När dålig politik påtalas, får medborgarna i referat från sammanträde veta, att regionstyrelsens ordförande med ett utmanande minspel demonstrerat maktens nonchalans mot folkets åsikt.

En demonstration av självgodhet och dåligt ledarskap. Detta präglar hela det politiska styret, vars velighet och undanflykter från ansvar för det prekära läge man satt regionen i luktar mycket illa. Deras beteende stärker tyvärr känslan av att man mer bevakar egen vinning och position än medborgarnas hälsa och förtroende.

Personalbrist i vården och underskott på 400 miljoner göder bristen på förtroende. Undanflykten att vissa andra regioner också har problem är ingen ursäkt. Att som sämst bland de dåliga använda stora ord och nedlåtande gester visar total avsaknad av ödmjukhet och förmåga att leda företag.

Regionfullmäktige består av 75 människor, som medborgarna givit sitt förtroende. Hur kan merparten av dessa i majoritet stödja detta veliga ryggradslösa styre?

Medborgarna får vara mycket tacksamma mot den lojala sjukvårdspersonal, som trots velig inkompetent politisk styrning utför den fantastiska sjukvårdsverksamhet som bjuds de som lyckats bli intagna.

Men den förtroendevalda regionstyrelsen borde kunna ge alla som behöver vård få den utan dröjsmål. Som lekman önskar jag att de 75 förtroendevalda krossar partimurarna och låter samlad klokhet rådgöra med professionen och rädda sjukvården i Gävleborg.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons