Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rörbergs flygplats var från början ett misslyckat projekt

Rörberg var från början ett misslyckat projekt som har kostat Gävleborna alldeles för mycket pengar. Men på 1970-talet var det prestige att alla kommuner skulle ha en egen flygplats.

Från början var flygplatsen ett samarbete med Sandvikens kommun, som drog sig ur efter bara något år. I förarbetet för flygplatsen hade man varit i kontakt med de större bolagen i regionen, bland andra Sandvik.

Men det kalkylerade antalet resenärer på Rörberg visade sig var en ren utopi. Det blev inte minst tydligt när Sandvik ganska omedelbart återgick till at skjutsa sina anställda med bil till Arlanda i stället. Visserligen tog det bara 25-30 minuter att flyga till Arlanda, men det var för få avgångar på Rörberg så det var nästan legio att man fick vänta flera timmar på anslutande flyg.

Åren 1982-84 arbetade jag i Förenade Arabemiraten och nyttjade Rörberg för hemresorna tills jag upptäckte att det kostade lika mycket att åka taxi. Taxin hämtade upp vid terminalen och lämnade sedan av vid min hemadress. Det blev åtskilliga timmars skillnad!

Gävle kommun fortsatte att lasta in skattepengar för att hålla igång flygplatsen och det är tveksamt om den någonsin visade annat än röda siffror i bokslutet!

Nedläggningsbeslutet var bra, i dag tar det en timme med tåg till Arlanda och knappt två timmar med bil så det finns ingen anledning att ha en kommersiell flygplats. Åtminstone inte med enbart Gävle kommun som finansiär!

Jag har kollat upp nuläget med olika tänkbara intressenter och ingen har visat något intresse för Rörberg. Brandflyget beställs av Länsstyrelsen på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Varken Räddningstjänsten, MSB eller Trafikverket har intresse av att betala. Kort sagt, de bryr sig inte om att flygplatsen läggs ner.

Region Gävleborg är inte heller intresserad av att betala för ambulansflyg. Om man ska flyga patienter till Uppsala kan ambulansplanen kanske använda den militära flygplatsen norr om Uppsala. Men skulle regionen ha råd att hålla ett ambulansflygplan och personal i ständig beredskap på Rörberg? Om ambulansflygplanet ska komma från någon annan flygplats kommer restiden att bli minst lika lång som med ambulans!

De övriga kommunerna i Gävleborgs län är inte heller intresserade av att satsa några av de miljoner som behövs årligen för drift och underhåll.

Så varför ska Gävle kommun ensam göra det? Om finansiering kommer från andra eventuella intressenter så är det väl okej, åtminstone för oss Gävlebor.

Gävle har ju annars en av världens finaste flygplatser, nämligen den på Arlanda, med ett enormt utbud av direktflyg och charterflyg till nästan alla världens hörn.

Rörberg, vila i frid! Bygg bostäder där i stället!

Torbjörn Edlund

fri debattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare