Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Röstar man efter partiets rötter blir det svårt att hitta något värt att rösta på

Annons

Under det senaste året med valet i september 2018 har partierna i Gävle kommunfullmäktige diskuterat med vilka man kan samarbeta och då inte utifrån de olika partiernas uppfattning i olika frågor. Diskussionerna har mer rört sig om vilka ideologiska rötter de olika partierna har och om de ”rötterna” är sådana att ett parti borde bli utfryst.

Det politiska ansvaret för detta måste tas av berörd politiker själv och kan ju i slutändan innebära att det blir fråga om ett partibyte. Så har ju utvecklingen blivit både i Sverige och inom Gävle Kommun. I sista hand kan väljarna i val ta ifrån ett parti dess makt och nya majoriteter formas.

Då kommer frågan om hur gamla ”rötter” ska påverka oss i dag när vi väljer parti och röstar? Följande stycke är taget från ett av våra nuvarande åtta riksdagspartiers tidigare program:

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialet bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

Så uttryckte sig Centerpartiets föregångare en gång i tiden.

Om vi ska ta hänsyn till detta i dag är en rimlig fråga. Invandringsmotståndare finns i alla partier mer eller mindre. Hur man motiverar detta motstånd varierar.

Vissa hävdar att invandrare tar jobben för oss svenskar. Andra hävdar att de förstör vår ”svenska kultur”. Det parti jag håller på har alltid varit positivt till invandrare som för med sig kunskap till Sverige och kan försörja sig själva. Den åsikten finns också mer eller mindre i flera partier.

Bäst vore om var och en tog ställning till vad respektive parti har för program i dag och bildar sin uppfattning utifrån denna när man röstar. Söker man sin politiska uppfattning från vilka ”rötter” ett parti har kan det bli svårt att hitta något parti som är värt att rösta på.

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons