Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sandviken utan Sandvik är en död stad

Sandvik varslar. Och många dessutom. I tv förtvivlade anställda som får sin snart stundande semester förstörd av oro. Tillhör jag de olyckligt lottade? Eller klarar jag mig?

Fackordförande och kommunalråd som vet varken ut eller in. Maktlösa. Helt i händerna på det allsmäktiga Sandvik.

Det har genom alla år varit helt omöjligt att ställa frågan: vad händer i Sandviken utan Sandvik? Ingen har velat diskutera det. Otänkbart. Det händer bara icke. 

Ett Sandviken utan Sandvik – det är en död stad. En stad utan existensberättigande. Stadens själ en fabrikssjäl.

Ingen har velat inse att den tiden är sedan länge förbi, när man efter sex år i folkskolan kunde kliva i träskorna, gå ned i Verket och stanna där tills graven öppnade sig.

Anställda, fackliga representanter och socialdemokratiska kommunalråd i gemensam trupp. Hjälplösa. Helt i händerna på en arbetsgivare som gör precis vad denne vill utan att behöva ta några hänsyn.

Demokratin har ju, med sossarnas goda minne, tillåtits göra halt vid fabriksportarna. Medbestämmandelagen tandlös. Och snart försämras LAS ytterligare. Trots en tidigare fackordförande som statsminister.

Det är som om inget hänt sedan 1800-talet. Konsulns skugga faller tung över staden.

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare