Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sanningen är att mitt barnbarn kör en laglig A-traktor

Tre poliser stoppade mitt barnbarn i A-traktor (30 km/tim) i Valbo den 5 september. De anklagade honom för att ha kört för fort, utan att de provkört fordonet eller åkt bakom för att bedöma hastigheten.

Poliserna frågade var ryckspärren gömdes. En ryckspärr finns på olagliga A-traktorer och används för att fordonet ska kunna gå fortare.

Men sanningen är att mitt barnbarns fordon är H-reggat och lagligt samt omöjligt att köra fortare än 30 km/tim. Det sitter en givare på kardanstången som ger signaler till en plomberad elektronikbox som är godkänd vid registreringsbesiktning tidigare i år.

Poliserna hittade ingen ryckspärr och de hade tydligen inte kompetens att bedöma A-traktorns konstruktion. De rekvirerade bärgningsbil och A-traktorn fraktades iväg. Meningen var att en besiktningsman skulle kontrollera fordonet.

Efter en vecka med flera besök och telefonsamtal till polisen fick jag veta att ingen handläggare hade öppnat ärendet och ingen kunde ge besked vad och när något skulle hända.

Efter tolv dagar öppnades ärendet och besiktning av fordonet var beställd och skulle utföras den 26 oktober. Handläggaren ursäktade tiden med resurs- och personalbrist.

Är det vettigt att lägga resurser på att jaga lagliga A-traktorer när det sker så mycket annat i samhället där polisresurser verkligen behövs? Och vad händer när besiktningen bekräftar att fordonet är lagligt?

Får mitt barnbarn etn ursäkt för att han inte kunnat använda fordonet på flera veckor? Får vi en förklaring på varför skattepengar läggs på onödiga ingripanden av poliser? Får mitt barnbarn ersättning för buss till skolan plus resor till andra aktiviteter?

Ja, det är med spänning jag sitter här och väntar på slutresultatet.

Det är jag som har installerat givare och elektronikbox samt registreringsbesiktat A-traktorn, så jag vet att den är laglig.

Farfar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare