Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Särskilda restriktioner för äldre ska inte behövas om alla följer riktlinjerna

Svar till Lasse Lundgren: Du skriver "Det är ju oss över 70 år som de försöker skydda."

Om du läser min insändare en gång till så ser du kanske att jag skriver att ”vi äldre är fullt kapabla att ta ansvar!”

Jag är överens med dig att det är i vårt eget intresse att undvika nära kontakter med andra människor. Men detta gäller ju inte bara oss äldre utan alla människor i coronatider. Särskilda restriktioner för äldre ska inte behövas om alla följer riktlinjerna.

Men det jag vände mig emot i min insändare är hur regering och myndigheter vill att äldre och svaga grupper ska skyddas. Jag har inte hittills sett några vetenskapliga bevis från Folkhälsomyndigheten att besöksförbudet på äldreboenden har givit utlovat resultat. Smittspridningen har haft andra orsaker. Denna strategi har varit fel från början, ansvaret är regeringens.

Däremot har vi efter tre månaders besöksförbud sett rapporter om negativa följder av förbudet. Folkhälsomyndigheten borde intressera sig mer för hälsorisker i form av psykosociala följder och försämrad livskvalitet. 

Svar till Marcus, 37 som skriver: "Speciella riktlinjer från FHM beror inte på åldringshat".

Detta har jag inte påstått! Men särskilda restriktioner för äldre ska inte behövas med en realistisk strategi.

Du vet kanske också att det har varit våra valda politiker som under de senaste decennierna beslutat att genomföra kraftiga nedskärningarna i äldrevården. Som vi 70+ nu får betala för i form av sämre eller utebliven äldrevård.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten ska inte införa särskilda åtgärder som diskriminerar äldre enbart för att försvara sina egna misslyckanden.

Sven Åsling

Mer läsning: Insändare: 45 000 gävleborgare isoleras i onödan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare