Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Se till att flygvapnet får tillgång till Rörberg

I dag har försvaret två flygförband för att upprätthålla svensk invasionsberedskap, F21 i Luleå och F17 i Blekinge. Tanken var att ytterligare ett förband skulle placeras på Ärna (Uppsala) vilket kändes vettigt med tanke på närheten till Stockholm som är ett huvudmål vid en invasion.

Tyvärr ligger Ärna flygplats för nära bebyggelse och kommer därför icke kunna användas för incidentberedskap och övningar. Däremot finns en utmärkt flygplats tio mil norr om Uppsala (cirka fyra minuter med Jas Gripen).

Den heter Rörberg och har enligt uppgift en perfekt landningsbana och ligger relativt långt från bebyggelse som kan störas. Men vår försvarsminister anser att det är viktigare att återupprätta Dalregementet som skydd för anfall från väster!

Alla som har något sånär insikt i invasionsrisken förstår att hotet kommer från öster, därmed är Gävlebukten och nordöstra Uppland det primära målet för en eventuell invasion. Området är i dag i stort sett obevakat. Innan Dalregementet har hunnit till länsgränsen har invasionstrupper kommit till Uppsala.

Så styrande i Gävle kommun, för Sveriges försvar och landets bästa, se till att flygvapnet får tillgång till Rörberg så de kan etablera en division där!

Försvarsinriktad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare