Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska vi ha boende eller företagare på Näringen?

Som företagare på Näringen blir man både förvånad och oroad när man läser kommunalrådet Eric Holmestigs, C, inlägg i GD för en tid sedan. Holmestig beskriver hur en helt ny stadsdel med 6 000 nya bostäder ska byggas på den mark vi äger på Näringen.

Vi är cirka 150 små och medelstora företag på Näringen som har våra verksamheter där och vill vara kvar. Många av oss har gjort investeringar på lång tid sikt och ser en stor utvecklingspotential. Närheten till Gävle hamn, god infrastruktur intill både E4 och E16 samt närhet till våra kunder har gjort att företagen av tradition valt Näringen som ett utmärkt handelsområde.

Centerpartiet och partledaren Annie Lööf lyfter ofta fram småföretagen som viktiga för utvecklingen av näringslivet. Men det gäller tydligen inte i Gävle, Erik Holmestig?

Statens avtal med Gävle kommun om att bygga bostäder på Näringen och tvångsflytta företagen till någon annan plats, kanske till Tolvforsskogen, är en ren skrivbordsprodukt. Idéerna har redan fått negativa konsekvenser.

Trafikverket har till exempel redan backat ur en del avtalet när det gäller den viktiga nya järnvägen till hamnen. De planerade bostäderna gör nämligen att staten nu på nytt ska utreda en annan sträckning efter många års planering och förhandlande med flera av oss fastighetsägare på Näringen. Och hur ska då expansiva Gävle hamn och kombiterminal effektivt och säkert nå sina export- och importområden i Mellansverige och Bergslagen?

Att bygga bostäder och göra Näringen till ”en av Europas mest hållbara stadsdelar” är inte trovärdigt. Gammal soptipp och ingen närhet till havet. Vem vill bosätta sig på Näringen, när vi har så många andra attraktiva centrala bostadsområden på gång i Gävle?

Men tyvärr tycks Erik Holmestig och majoriteten fortsätta att lägga en död hand över Näringen för att uppfylla avtalet. I år satsar kommunen fem miljoner och nästa år sex miljoner kronor för att utreda, göra markundersökning samt planera för bostäder, som aldrig blir av. Använd pengarna till något bättre!

En stad utan näringsliv och verksamheter behöver inga bostäder – är det så svårt att förstå? En näringsfientlig politik, är det så Centern vill ha det? Att bygga bostäder på Näringen är lika aningslöst som att lägga ned Rörbergs flygplats, som också behövs för ett framtida aktivt näringsliv.

Investerare Näringen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare