Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skogen förbereder för skördefest

Den rika blomningen ute bland bärtuvorna bäddar för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron. Skogen verkar därmed ta igen skadan från de senaste årens klena bärtillgång och bjuder generöst åter in oss till en stundande skördefest.

Det är bara att ta för sig av de ädla råvarorna, gratis och närproducerat – vår unika allemansrätt står för hela kalaset!

Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en fylld kaffekorg. Den bärtraditionen finns det all anledning att värna och vara rädd om!

Den ger oss en berikande naturupplevelse i coronafri miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel – där vi också i dag med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap, som till exempel, slipper mycket av det forna slitgörat.

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserveringsmedel?

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara cirka tre-fyra procent av bären. Resten förfars...

I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen!

Hans Luthman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare