Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolfrågan i Sandvikens kommun är ett skolexempel på maktfullkomlighet

Vi måste applådera skolchefens Inger Normans iver att få igenom skola 2025 utan att egentligen få ett demokratiskt beslut i frågan.

Om man går igenom spaltmeterna från dialogmötena med medborgare, lärare och elever, angående skola 2025 så nej, Lars Karlsson, det är inte mycket positiva kommentarer om utredningen som du hävdade att du sett.

Snarare är det tvärt om, du måste letat med lupp för att hitta ens någon positiv kommentar. När till och med utredningen kritiseras av högst sakkunniga personer inom området. Docent Åsa Morberg skriver i Pedagogiska magasinet: ”Det handlar om hur utredare förmår tolka den forskning som åberopas. Ingen av utredarna i skola 2025 är forskarutbildade. Hur ska då utredare kunna studera, utvärdera och tillämpa forskning om skola för att utveckla den kommunala skolan?”

Tolkar alla politiker hennes iver att förmedla kunskap om de studier som visar motsatsen som Lars Karlsson, ordförande i kunskapsnämnden, sa i fullmäktige: ”Hon är väl knappast sakkunnig, men väldigt engagerad, det ska hon ha.”?

En utredning som ska utvärdera skollokalerna är pågående. Varför vänta när man kan göra slag i saken på studs?

Att flytta eleverna på Jernvallsskolan för att det inte finns plats? Men vänta, ni har ju en skola som står tom på högstadieelever i Österfärnebo för att de nyligen flyttades in till Sandviken.

Eleverna åker varje dag flera timmar in till Sandviken för att de inte fick gå kvar i Österfärnebo. Lars Karlsson sa i fullmäktige att det rör sig om två elever som drabbas av de långa resorna.

Tyvärr missade han en nolla i sitt uttalande i talarstolen. Men det kunde allmänheten inte höra, för att fullmäktige har klippt sladden till Radio Sandviken och det är för dyrt att reparera den.

Motiveringen till flytten har varierat, från lärarbrist till ekonomi ochl för få elever. Som grädde på moset har ni så fiffigt funderat ut att flytta in förskoleverksamheten i högstadiets lokaler i Österfärnebo, för att lokalerna som förskolan tidigare befunnit sig i inte underhållits under många år och blivit utdömda.

Vips, så finns inte lokaler för högstadiet heller kvar. Hur mycket platsbrist det än är i Sandviken kommer det aldrig bli lika långt till Österfärnebo från Sandviken som det är från Sandviken till Österfärnebo. Varför går ni mot medborgarna och skapar en storskola och förbigår utredningen som ska presenteras i maj 2020?

150 elever ska flyttas till Björksätra från Jernvallen. Skolan får sex parallella klasser. Storskolan är här, utan ett demokratiskt beslut. Att nämnden kommer att rösta för förslaget den 17 december vet vi, det kommer ju från skolchefen. Men vad era väljare vill spelar mindre roll.

Låt oss presentera ett citat ur "Skola 2025": ”Om vi siktar mot stjärnorna kan vi nå en annan galax.” Era medborgare och väljare försöker hålla sig kvar med båda fötterna på marken för allt de är värda, vilket i och för sig inte verkar vara så mycket. Demokrati? Nja, knappast.

Örjan Lundell

Sophia Malm

Paulina Lingers

Anders Lövgren

Elin Blue

Christian Blue

Beke Regelin

Rolf Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare