Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sköt Gävles kommunala skog hyggesfritt!

Den gängse skogsbruksformen i dag är så kallat trakthyggesbruk som innebär kalavverkning med efterföljande plantering – ofta över stora ytor. Det innebär som regel att marken blir mer svårframkomlig och att en stor del av det biologiska livet över och under markytan dör.

Det tar decennier om man vill få tillbaks den ursprungliga markmiljön och vegetationens förmåga att ta upp mer koldioxid än vad marken avger.

Men det finns flera skonsammare skötselformer utan kalhyggen som tillämpas i allt större omfattning bland annat i flera svenska kommuner. Falun kommun gör det och skriver i sin skog och markpolicy: ”Den viktigaste uppgiften för förvaltningen av kommunens skogar är att tillgodose människors behov av skogar för en god livsmiljö, rekreation och upplevelser. Skogsskötseln inriktas därför mot att bevara, utveckla och tillgängliggöra skogens rekreations-, natur- och kulturmiljövärden.”

I dag hävdar till och med många att det kan vara mer lönsamt att bruka skogen hyggesfritt.

Jag har lagt ett förslag om att även Gävle kommun, som har ett stor skogsinnehav, skall bruka detta hyggesfritt.

Håller ni med om det så gå in på kommunens hemsida och rösta på förslaget – det behövs minst 50 röster för att det tas upp till behandling. Sökvägen är: https://www.gavle.se/tyck-till-och-paverka-gavle/sa-kan-du-paverka-gavles-utveckling/rosta-pa-forslag-som-lamnats-in-till-gavle-kommun/

Mauritz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare