Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skräpplockning är ingen städsyssla utan en pedagogisk aktivitet

Annons

Replik till Anja: Självklart är det inte barns, utan allas vårt ansvar, att se till att inte skräp hamnar i naturen. Men för att kunna minska nedskräpningen behöver vi skapa en medvetenhet och attitydförändring hos människor. Och ju tidigare vi kan engagera barn i frågan, desto bättre.

Vi vill understryka att skräpplockning med barn inte ska ses som en städsyssla utan en pedagogisk aktivitet. Poängen är inte att barnen håller rent i stunden, utan att de lär sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen är ett bra tillfälle att resonera med barnen kring nedskräpning. När de ser skräpet börjar de ofta reflektera kring frågor som varför människor slänger skräp och vad som händer med olika sorters skräp.

Skräpplockningen blir en konkret aktivitet där barnen är med och bidrar till något positivt, vilket skapar en känslomässig koppling till problemet som är svår att skapa på annat sätt. Det är också ett bra tillfälle att diskutera abstrakta frågor som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Våra undersökningar ger dessutom stöd för att de som deltar i skräpplockaraktiviteter är mindre benägna att slänga skräp i framtiden.

Johanna Ragnartz

vd/kommunikationschef Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare