Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skulle kommun- och regionråd klara sina egna anställningstester?

I princip alla anställningar inom offentlig sektor föregås av tester och intervjuer med respektive HR/personalavdelning. Testerna visar om sökanden är lämpad att klara arbetsuppgifterna och i övrigt uppvisar logiskt tänkande och social förmåga.

För att bli politiskt tillsatt på högsta nivå räcker det med att andra partikamrater sagt nej till uppdraget. Att mot den bakgrunden få ansvar för medborgarnas skattemedel i ofantliga budgetar är katastrof.

Vi har under åren sett hur tankevurpor satt djupa spår i förtroendet för styret. Att bygga bostäder på en gammal soptipp som dessutom har lätt att svämma över är bara ett av ”stölleproven”. Vi minns också när en symbol för positiv samverkan i kommunens näringsliv, Briggen Gerda, skänktes bort. Eller när Holmestig i fullmäktige liknar en väl underbyggd medborgarutredning om havsbaserad vindkraft med ”svenska Mad”. Vi minns också egna kamratliga löneökningar och dyrbara miljöprojekt. Dyrast för medborgarna är kanske avsaknaden av översiktlig förmåga att kontrollera ekonomiska flöden där bedragare lurat kommun och region på mångmiljonbelopp.

När dessutom tjänstemannaansvaret togs bort 1974 är vi ute på öppet hav utan kapten! Lämplighetstesta alla politiskt tillsatta ansvariga!

Briggen Gerda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare