Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sluta att hyckla om landsbygden, socialdemokrater och centerpartister!

Annons

Samtidigt som den svenska glesbygden håller på att dö är situationen helt annan i Norge. Där anpassar man politiken så att folk även kan bo i små glesbygdskommuner.

Sossar och centerpartister som historiskt har värnat om landsbygden bara centraliserar skolor, sjukvård med mera i sin spariver. Man har helt enkelt för länge sedan vänt landsbygden ryggen. De så kallade riktade medlen man nu kommer med är en droppe i havet och är en ovärdig "satsning" i sammanhanget.

I Lierne Norge med 1 500 invånare finns det polis, räddningstjänst,bibliotek, två simhallar, en nybyggd skola och sporthall. Ska man satsa på framtiden måste det finnas en bra skola säger Benet Estil kommunalråd i Lierne. Skolan är navet i all övrig utveckling i samhället.

Norge har en regionalpolitik värd namnet. På andra sidan gränsen i Strömsund, Jämtland är allt nedlagt och dött. Norge och Sverige har valt olika strategier för att hela landet ska leva. Den norska modellen fanns långt innan man hittade olja. Det handlar om politisk vilja.

Det är två viktiga faktorer som skiljer de båda länderna åt. I Norge styr kommunerna över sina naturtillgångar. Det betyder att Lierne som är en vattenkraftskommun får behålla stor del av intäkterna från kraftproduktionen. I Strömsund med 19 vattenkraftsdammar hamnar intäkterna hos staten och kraftbolagen. Norges arbetsgivaravgifter i glesbygd är bara 5,5 procent. I Strömsund liksom övriga Sverige är siffran runt 30 procent! En differentierad arbetsgivaravgift är det bästa glesbygdsstödet.

Thomas Möller

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare