Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Sluta att köpa hela sjuksköterskeutbildningar av högskolan

Annons

Jag jobbar som sjuksköterska på Gävle sjukhus och jag har med en klump i magen följt debatten om de 500 miljoner kr som måste sparas. Blev dock något lugnad när det inte skulle sparas något på sjukvården. Citat i GD 3/6: "Vi får inte förhasta oss. Kärnverksamheten ska säkras och patientsäkerheten värnas. Det vi gör ska inte förstöra långsiktiga utvecklingsmöjligheter, säger Eva Lindberg".

Det låter ju bra, men sedan fyller Tommy Berger på med: "Man kommer att få klara sig med befintliga personalresurser. Produktiviteten behöver höjas i sjukvården".

Där kom det, vi ska alltså springa lite fortare Tommy? Vi kommer inte att få ersätta all personal som slutar (du kanske inte visste det Tommy men det är många som slutar).

Som vanligt säger våra politiker två saker på en gång, men här, Tommy och Eva, ska ni få ett gratis spartips: Sluta köpa hela sjuksköterskeutbildningar av Högskolan i Gävle. Vad kostar det? Kostnaden för hela utbildningen och lönekostnaden för den undersköterska som får en räkmacka till en utbildning, får full lön och slipper studielån och slipper dessutom konkurrera med alla andra som vill in på sjuksköterskeprogrammet.

Vad kan det kosta för 20 studenter i tre år? 20 miljoner? 40 miljoner?

Varför ska vi använda skattepengar till detta i Region Gävleborg, att köpa utbildning som egentligen är gratis genom statlig finansiering. Att man dessutom retar upp oss andra som har hundratusentals kronor i studielån och ger oss i stort sett samma lön som "räkmackesyrrorna".

Sjuksyrran med studielån

Mer läsning: Dyrare åka buss och tåg när regionen ska spara – men vårdpersonalen fredad: "Det blir inga uppsägningar"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons