Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Slutsålt och korta tåg borde vara ett brott mot den nya klimatlagen

Tack Sture Kirnesson för din kunniga insändare 25 oktober om varför vi behöver höghastighetsbanor i Sverige.

Det är förunderligt hur projekt som både är möjliga och nödvändiga bara fördröjs och fördröjs, när hela klimatfrågan ropar på transporter som tar oss bort från fossilsamhället.

Svenska folket är smartare än beslutsfattarna, och åker tåg som aldrig förr. Varje gång en ny förbindelse startar blir den snabbt succé. Ta som exempel Upptåget Uppsala-Gävle, som dröjde så länge på grund av konstiga beräkningsfaktorer, och nu kräver nya större, längre tåg för att transportera alla som vill åka.

Inte heller SJ har hängt med i tågets popularitet, utan har fortfarande lika korta tåg som alltid med följden att det ofta står ”slutsålt” på många förbindelser. Slutsålt och korta tåg, när många fler vill åka fossilfritt, det borde vara ett brott mot den nya klimatlagen. Kostnaderna för att köra gods och personer på järnväg måste sänkas! Gamla modeller hjälper oss inte att få till helt nödvändiga förändringar.

Nej, för att halvera beroendet av olja och kol till år 2030, då måste vi påbörja banor nu som i bästa fall står klara då, om de beslutas nu.

De behövs också för att kunna köra fler godståg på de nuvarande banorna, och minska den stora mängden lastbilar på långa sträckor.

Och en sak till: ”elvägar” finns redan, de uppfanns för hundra år sedan och kallas järnväg!

Olle Käll

fortfarande förundrad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare