Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snabb omställning av framför allt västvärldens livsstil är nödvändig!

Förra året varnade FN:s klimatpanel i en rapport för att om inte världssamfundet agerar snabbt för att minska den globala uppvärmningen riskerar världen att drabbas av extrema värmeböljor, torkor, översvämningar och ökad fattigdom.

Redan har nu temperaturen i delar av Kenya stigit med mer än de 1,5 grader Celsius som världens länder eftersträvade genom klimatavtalet i Paris. En kenyansk studie slår fast att många människor redan börjat uppleva de konsekvenser som stigande temperaturer för med sig.

Under de senaste fyra decennierna uppges exempelvis antalet nötkreatur ha minskskat drastiskt i vissa av landets regioner. Den snabba minskningen av antalet nötkreatur är oroväckande – i synnerhet för de folkgrupper som i första hand lever på att föda upp djur.

Enligt den nya studien är provinsen Turkana den region som har upplevt de snabbast stigande temperaturerna, med en ökning av 1,8 grader under det senste halvceklet. Samtidigt minskade antalet kreatur i denna provins med nästan 60 procent mellan 1977 och fram till 2016.

Klimatmålet har tydligt redan överskridits, Det är dags att vi börjar se verkligheten som den är. Snabb omställning av framför allt västvärldens livsstil är nödvändig!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare