Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Socialtjänsten behöver ändra sitt sätt att arbeta med utredningar om barn

Annons

Socialtjänsten behöver andra sätt att arbeta när det gäller utredningar av barn. För det första borde anonyma orosanmälningar slopas helt.

Den som lämnar en orosanmälan borde inte ha det minsta problem med att uppge namn, personnummer, adress och vilken relationsstatus som finns gentemot den som anmäls.

På så sätt kan allt sparas, ogrundade anmälningar kommer minska radikalt och det blir lättare för utredarna att sålla bort och faktiskt utreda relevanta orosanmälningar grundligare.

Det skulle också ge socialtjänsten chansen till större utökning och på betydligt bättre grunder. Möjligheten att åka hem till påstådda utsatta barns hem och ta till exempel ett urinprov omgående i stället för att kalla till möte och kanske inte begära något prov alls.

De borde också tas bort att om tre barn, halvsyskon eller styvsyskon finns med i ett gemensamt hem ska utredas tillsammans och inte var för sej med sekretess för varje enskilt barn.

Samma hushåll innebär samma familjeförhållanden oavsett om det är tre barn med tre olika pappor. Det är inte rätt att ett barn utreds på ett sätt och föräldern blir underrättad om samtal, polis och så vidare medan en förälder till ett halv- eller styvsyskon inte blir det på grund av att det inte finns oro för dennes barn.

Oron ligger ju fortfarande i samma familj, oavsett problematik och därmed också samma rättighet till information.

Jenny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare