Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Städning av förskolor med avjoniserat vatten dödar inte bakterier

En rejäl känga till Gävle kommun som väljer att städa på förskolorna med enbart avjoniserat vatten även under sjukdomstider, en metod som marknadsförs som den miljövänliga städmetoden där inga rengöringsmedel krävs.

Det behövs inte mycket efterforskning i ämnet för att hitta flera uttalanden från oberoende forskare som alla lägger vikten vid att avjoniserat vatten tar bort smuts men dödar inte bakterier. Det betyder att det krävs kemikalier i de utrymmen där kravet på god hygien är extra stor samt under de perioder då smittor sprids på förskolan.

På Storhagens förskola har magsjuka varit ett återkommande inslag sedan denna städmetod infördes. Höstterminen avslutades med en magsjuka som cirkulerade i lokalerna under sju veckors tid. Kort in på vårterminen var det återigen dags och vi är nu inne på fjärde veckan med magsjuka på förskolan.

Är det inte dags för kommunen att för en gångs skull sätta miljö och ekonomi åt sidan och fokusera på våra barns hälsa i stället? Kontakt har tagits flertal gånger med ansvariga för förskolan som självklart försvarar metoden, bl.a. genom att sätta upp rena "reklamlappar" från återförsäljaren i lokalerna, för att sedan frånsäga sig allt ansvar och hänvisa till upphandlingsansvarig på kommunen.

Att förstå hur man motverkar smittspridning är ytterst viktigt och ett ett mycket aktuellt ämne idag med tanke på vad som sker runt om i världen. Hur ska vi kunna skydda våra barn mot en eventuell pandemi om vi inte ens kan sanera en vanlig magsjuka?

Låt barnen få leka i en ren miljö

Svar direkt: Vi använder inte avjoniserat vatten på förskolorna

Du ska kunna känna dig trygg med att barn på förskolan vistas i en ren och hälsosam miljö. På varje förskola finns hygienregler som följs noga. Kommunen arbetar också för att miljön på förskolan ska vara giftfri, både för att minska kontakten med skadliga ämnen och för att minska risken för allergier. Därför städar vi så långt det är möjligt utan kemikalier.

Gävle kommuns leverantör i förskolan använder inte avjoniserat vatten vid städning. Vi använder i stället Z-water, ett alkaliskt vatten som på flera sätt är mer effektivt än ett traditionellt rengöringsmedel. Z-water används på sjukhus, i livsmedelstillverkning och av många kommuner i landet för städning av just skolor och förskolor.

Vid sjukdomsutbrott, till exempel när en förskola drabbas av magsjuka, använder vi dessutom Virkon Lifeclean som komplement till Z-water. Virkon är ett väl beprövat desinfektionsmedel som dödar bakterier, virus och mögel och bekämpar smittspridning. Vid sjukdomsutbrott används Virkon bland annat för att rengöra hygienutrymmen extra noga och för att rengöra ytor som man tar på ofta, till exempel lysknappar och dörrhandtag.

Vid ett utbrott av magsjuka på en förskola arbetar pedagogerna intensivt med att på olika sätt undvika smittspridning. Det innebär bland annat en nära dialog med barnens vårdnadshavare om vikten av att hålla barnet hemma vid sjukdom, vi använder engångsmaterial som pappershanddukar, barnen får vistas ute så ofta det går och vi undviker att låta barnen delta i mathantering. När det behövs, till exempel vid perioder av magsjuka, beställer vi extra städning av förskolan från vår entreprenör.

Eva-Lotta Sandberg

tf inköp- och upphandlingschef

Camilla Larsson

verksamhetschef förskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare