Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa en strumpa eller återanvänd fjolårets vinterkläder – det skulle vara ett stort framsteg

För de flesta är det nästan helt uteslutet att laga sin bil om man inte är motorexpert med speciella kunskaper. Så var det inte när jag var ung.

Min man kunde lyfta på motorhuven och rätta till det mesta som felades. Han fick åtnjuta det stora nöjet att laga någonting. Har vi fråntagits denna tillfredsställelse i dag? Hur ofta lagar du en hushållspryl som gått sönder eller en reva i jackan? Stoppar du din strumpa? Nej du köper säkert nytt.

Det är det vi bygger hela vår samhällsekonomi på, att köpa nytt och öka den prisade tillväxten! Tillverkarna av elektronik, kläder med mera bygger in hållbarhetstid som gör att produkten bara håller en viss tid, så att vi köper nytt. Hur lång tror du hållbarhetstiden för din nya tv är?

Det är så man får tillväxt. Att vi samtidigt förbrukar våra tillgångar för kommande generationer tänker vi inte på.

Jag vill påstå att konsumtionen är ett av de största problemen i samband med miljöproblematiken. Jag menar då den konsumtion som sker enbart för nöjes skull, som modetrender och tidsfördriv.

Någon har sagt att det inte finns en depression så djup att den inte kan botas med en rejäl shoppingrunda. Det är förödande. Nog finns annan hjälp.

Den som lagar sina prylar och kläder när det går att göra, är inte fattig! Hen är kreativ och ansvarstagande. Dessutom är den glädje man känner när man lyckas så härlig.

Nåja, du kanske inte kommer att kunna laga din bil, men stoppa en strumpa eller använda fjolårets vinterulster i stället för att köpa en ny är ett stort framsteg.

Lycka till med att bidra till att minska konsumtionshysterin!

Karin Reneland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare