Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Storstadsmotorn hackar under pandemin medan landet klarar sig

Många så kallade auktoriteter har lovprisat urbaniseringen med motiveringen att storstäder är motorn i vårt lands ekonomi. Nu hackar storstadsmotorn oroväckande men ute landet går allt sin stilla lunk.

Antagligen hade orter "på landet” klarat sig lindrigare från pandemin, om inte minst stockholmare fört viruset vidare ut över landet. Storstäder har som dragplåster ett stort nöjesutbud som inte finns ute i landsbygden, nu är det utbudet inte värt ett ruttet lingon.

Det är många miljarder som är förlorade för alltid för ägarna på grund av de restriktioner som Folkhälsomyndigheten rekommenderat och makthavare valt att följa. Men det skapar ringar på vattnet. Förutom turisternas konsumtion försvann massvis med sommarjobb i ett nafs och med det också många ungdomars konsumtion.

Vad händer nu med Stockholm och alla som levt på att folk vill roa sig och äta gott? Vad händer med alla affärer där turister gjort impulsköp?

Dessutom har en stor del av invånarna kommit underfund med att det är smidigare och billigare att näthandla. Näthandlarnas lager ligger knappast i Stockholm där lagerytor kostar svindlande belopp varje månad, de finns därför ute i landsorten.

Många företag passar nu på att "göra två flugor på smällen" (som jag hörde någon säga). De har lärt sig att det går bra att personalen arbetar hemifrån, vilket gör att många företag nu kan se över om de verkligen behöver stora kontorskomplex.

Nu märks det att massvis med lagar och föreskrifter behöver ändras omgående, men bromsklossen är det segdragna beslutsfattandet och vårt lands byråkratiska uppbyggnad. Vårt styrelsesätt är föråldrat och märks tydligt när landet drabbas av någonting oförutsett.

Det är många saker som kan ske oförutsett, det gäller att beslutsfattandet är i takt med tiden. Allt som blivit eftersatt under åren på grund av politikers iver att göra saker som märks i stället för vad de har i uppdrag att göra, visar nu med all tydlighet hur oerhört löjliga men också förödande tidigare beslut varit för många invånare.

Man får inte vara dum, brukar folk säga, men så resonerar tydligen inte de politiskt aktiva. Kan förstå att MP har haft krismöte. För att rädda ansiktet måste de hoppa av regeringen.

Ja, nu räcker knappast det för partiets framtid, det är inte tiden som är ur led, det är partiets företrädare och fanatiska medlemmar. Men det gör många glada om de väljer att hoppa av, för S har MP verkligen varit en Svarte Petter ingen vill ha på hand.

För alla politiska partier ser det ut att bli en tid då deras ideologier och allt som lobbyister lurat i dem smulas sönder av ett pyttelitet virus. Men det vi ser är ju ingenting annat än orsak och verkan, det var ett ohållbart samhälle som skapats.

Tyvärr är det så att det var betydligt lättare att förbjuda rökning på allmänna platser, än att förbereda sig på att någonting betydligt allvarligare kunde hända.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare