Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Svarta mot vita" – det låter urgammalt och unket

Annons

Hör i Morgonekot om trakasserier av rumänska tiggare i Eskilstuna som har ökat markant sedan tiggeriförbud införts i staden. Grupp ställs mot grupp. De som inte tigger mot dem som gör det. Ett samhälle som vill hänga ihop och vara integrerat måste se upp med sådana splittrande tendenser.

Och samhället stannar inte utanför ishallarna. Häromkvällen arrangerades den sedvanliga internmatchen Svarta mot Vita i Gavlerinken. I mina öron låter det som något från kolonialtiden. Eller det 1950-talets USA som fortfarande spökar i mordiska handlingar riktade mot människor med svart hudfärg.

Svarta mot Vita är urgammalt och unket.

I en tid med rasism och främlingsfientlighet, även i vår stad, borde Brynäsledningen ta sig en allvarlig funderare på om det inte är dags att anpassa sig till ett modernt, icke särskiljande språkbruk. Det kunde väl bara heta ”Årets internmatch” eller ”En fajt i all vänskaplighet”. För att även locka en ny publik, läs: migranterna.

Och dessutom, till råga på allt. ”Damer” fanns på isen, spelare från Brynäs ”damlag”. Har inte Brynäs hört talas om att det råder jämställdhetstider? Den patriarkala könsmaktsordningen verkar ju vara starkare än någonsin i Gavlerinken.

Brynäs skulle behöva kalla in människor med kompetens både på integration och genus.

Det är 2019 nu!

Lasse Ekstrand

Brynässupporter

Mer läsning: Insändare: Sådant trams, det är ju absurt av Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare