Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sven-Erik Hemlins föråldrade världsbild

Hur är det med barnafödandet runt om i världen? Sven-Erik Hemlin tror inte på minskat barnafödande, bland annat på grund av motstånd från katoliker och muslimer.

Sådan är inte verkligheten. Oavsett religion gör nationer samma resa som Sverige gjorde en gång i tiden. Från fattigdom med många barn till bättre levnadsförhållanden med färre barn per kvinna.

I dag föds i snitt 1,9 barn per svensk kvinna. I Brasilien är siffran 1,7, i Iran 1,6, i Bangladesh 2,0. Protestanter, katoliker och muslimer. Minskad barnadödlighet och bättre levnadsförhållanden. Siffrorna är lättillgängliga på den interaktiva sajten Gapminder, skapad av bland andra Hans Rosling.

Många barn per kvinna kan direkt kopplas till fattigdom (inklusive dålig hälsovård) och/eller konflikter. Befolkningsökningen beror närmast uteslutande på att allt fler lever längre.

Hemlin talar om skuldbeläggande och klimatkris. Skuldfrågan är enkel: Rika länder har under lång tid, i form av kol, olja och naturgas, släppt loss koldioxid från det geologiska kretsloppet. Ansvaret är vårt, inte fattiga länders, och definitivt inte barnens, oavsett antal.

Påståendet att forskarna inte biter den hand som föder dem ser jag som humor. Precis som om klimatforskare skulle vara populära bland politiker… I Trumps USA kunde de till om med bli av med jobbet!

Det stämmer att människan inte kan styra klimatet. Därför ska vi vara mycket försiktiga med sådant som vi vet påverkar detsamma.

Bo Jonsson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare