Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SVT är till för den breda allmänheten – att minska utbudet är ett pinsamt självmål

Sverigedemokraterna hävdar att SVT saknar objektivitet i sitt utbud. ”Vänsterliberal smörja”, säger Jimmie Åkesson. Att SVT har en vänsterliberal betoning stämmer till en viss grad och konstigt vore det annars, då Sverige i årtionden haft en stark socialdemokrati som balanserats av en i huvudsak liberal borgerlighet.

Skärningspunkten ligger mellan dessa krafter, vilket har gjort Sverige till ett socialliberalt land, eller vänsterliberalt om man så vill, som speglas i public service, SVT och SR. Objektiviteten säkras genom att höger och vänster inom politik och kultur får utrymme i etern som respekterar deras berättigade roll, inte minst som breddare av samhällsdebatten.

Om public service strävar efter en total och ständig objektivitet blir det en ängslig och räddhågsen produktion. Ointressant, politisk korrekt och irrelevant, något få av oss vill ha. Public service har en viktig uppgift att informera oss till kunnigare och mer medvetna medborgare.

Väljarna har en bärande roll i landets utveckling vilket medför ansvar att informera sig om dagens och framtidens frågor så gott vi kan. SD:s tanke är att göra SVT1 och SVT2 till smalare kanaler i sitt utbud, begränsade till nyheter och information, möjligen kultur.

Det finns redan i dag utmärkta kanaler att informera sig om världen, naturen och vår historia, som är guld för den vetgirige: Discovery, Access, Kunskapskanalen för att ta några exempel. Ett gemensamt problem för dessa är att de har relativt få tittare, liksom även public service har i många länder.

De flesta av mina bekanta tittar sporadiskt på någon eller några av dem, eller inte alls. Kanalerna är för smala i sina programinnehåll för majoriteten av oss. De flesta svenskar väljer i första hand SVT, i andra hand TV4 där vi, förutom i dagspress, får huvuddelen av vår information, samtidigt med underhållning, sport i en blandning med stor bredd.

Dessa kanaler ger ett bidrag till vår levande demokrati och når breda samhällslager som ingen annan gör! Att förminska den rollen är antingen ett huvudlöst och pinsamt självmål, eller en politiskt motiverad nedmontering.

Mats Lindkvist

pensionerad lärare i samhällskunskap och historia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare