Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta bort vetorätten – vad sysslar Miljöpartiet med?

Förslaget att ta bort den kommunala vetorätten, för att tvinga fram en ovälkommen kustnära vindkraft gör att jag funderar över vad Miljöpartiets förespråkare sysslar med.

Förstöra kustmiljön föreslår de över huvudet på lokalbefolkningen, men stora samhällsfrågor som polis, straff och gängkriminalitet talar man tyst om. Varför?

MP vill våldföra sig på demokratin när de vill att placeringen av vindkraftsparkerna inte ska hanteras inom det kommunala demokratiska systemet.

Det är högst oroande att MP, som har omkring fyra procent av rösterna, påstår att de hade majoriteten med sig tidigare i vår för en utbyggnad. Jag tycker tvärt om att det verkar som om MP har några partier och folket emot sig. Vi vill inte ha kustnära vindkraft. Det blir en miljökatastrof i minst 30 år framåt.

Vi ser gärna ett val (tillsammans med valet 2022) där vi lämnar besked i demokratisk anda för att stödja våra lokalt folkvalda i deras beslut.

En vindkraftspark planerades i Malung-Sälens kommun nyligen. Där röstade alla valda politiker ja medan 72 procent av invånarna röstade nej.

Den hårdföra MP-sidan verkar ha fått blodad tand efter att Preem drog sig tillbaka från utbyggnad i Lysekil.

Demokratin med vetorätten måste stå emot Miljöpartiet och deras allvarliga försök att köra över närdemokratin, människorna och deras barn och barnbarn samt framtida utvecklingar och turism på Gästrikekusten.

MP bör tänka om och följa de demokratiska spelreglerna och respektera den lagliga vägen framåt, samt sluta med skattehöjande symbolpolitik (plastpåsar och så vidare) och i stället syssla med verkliga problem som gängkriminalitet och integration samt de verkliga klimatfrågorna enligt följande förslag:

1) Sverige bör satsa på nästa steg i den industriella revolutionen med nya processer och webb-baserade tjänster (5G). Ett fullt utvecklat land som Sverige ska inte hålla på med tung primitiv elintensiv industri utan stora satsningar bör göras på att förädla mer, alltså mer forskning och utveckling.

2) Behåll existerande kärnkraft och bygg ut med den nya generationens kärnkraftverk.

3) Bygg nya kraftledningar från Norrland till södra Sverige.

4) Undvik den dyrbara vindkraften, se Danmark och Tyskland med alla sina vindparker! De har de högsta elpriserna i Europa. Vindkraftsparker ger en extremt hög totalkostnad för kraftöverföringssystem (vindstilla dagar, kraftledningar, kompensationssystem, stabiliseringssystem och så vidare).

5) Om vindkraftsparker är intressant, satsa på havsbaserad (utom syn- och hörhåll från kusten) flytande vindparker såsom sker i Asien. Dessa bör placeras i områden där det eventuellt finns el behov, det vill säga i södra Sverige.

6) Ta bort elrabatterna för industrin. De betalar endast 0,5 öre/kWh. Rabatten uppgår till cirka15 miljarder kr/år. Noteras att svensk industri har en av de lägsta elpriserna i Europa.

Vi medborgare och småföretagare betalar cirka 30-50 öre/kWh. Eftersom vi subventionerar industrins el så minskar industrins intresse att investera i kostnadseffektivare åtgärder.

Nej till MP, ja till vetorätt och demokrati

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare